Ποιο είναι το φαινόμενο ΚΕΜΑ και τι πρέπει να κάνουμε για να μην μας συμβεί;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι... οι μύες αρχίζουν και πονάνε όχι κατά τη διάρκεια έντονης γυμναστικής ή χειρωνακτικής εργασίας, αλλά μετά το πέρας των δραστηριοτήτων αυτών.

Πρόκειται για το φαινόμενο ΚΕΜΑ ή πιο απλά καθυστερημένης έναρξης μυϊκό άλγος, και εμφανίζεται έπειτα από ασκήσεις που διατείνουν τους μυς την ώρα που συσπώνται, ενώ συνήθως συνοδεύεται από απώλεια δύναμης και εύρους κινήσεων στην προσβεβλημένη περιοχή.

Μέχρι πρότινος, μάλιστα, οι επιστήμονες απέδιδαν το ΚΕΜΑ στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, ωστόσο τώρα γνωρίζουμε ότι το γαλακτικό οξύ φεύγει τόσο γρήγορα από τους μυς ώστε δεν παίζει ρόλο στην εμφάνισή του την επομένη ή την μεθεπομένη της άσκησης.

Τι θα πρέπει να κάνετε για μην εμφανίσετε ξανά το φαινόμενο ΚΕΜΑ

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μετά από μια εβδομάδα, οι μύες σας θα είναι πιο ανθεκτικοί από πριν. Ωστόσο στις επόμενες προπονήσεις δεν πρέπει να αυξάνετε απότομα τη διάρκεια ή την ένταση της άσκησης, αλλά σταδιακά. Επίσης, καλό θα είναι να ακολουθήσετε τον κανόνα του 10%, τον οποίο εφαρμόζουν πολλοί γυμναστές.

Ο κανόνας του 10% προβλέπει ότι δεν πρέπει να αυξάνεται η απόσταση, η διάρκεια, η ένταση ή η συχνότητα της προπόνησης περισσότερο από 10% την εβδομάδα.

Αν, δηλαδή, κάνετε τζόκινγκ 5 χλμ., τότε την επόμενη εβδομάδα μην κάνετε πάνω από 5,5 χλμ. Αντίστοιχα, αν κάνετε βάρη σηκώνοντας 10 κιλά σε μία άσκηση, προχωρήστε μέχρι τα 11 την επόμενη εβδομάδα. Πηγή

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου