8 μύθοι για το βάψιμο του σπιτιού!

πολλοί από τους απαράβατους κανόνες είναι απλοί μύθοι

Όταν καλούμε τον ειδικό για να μας βάψει το σπίτι ή πιάνουμε μόνοι μας το πινέλο, συνήθως έχουμε ξεφυλλίσει αρκετά περιοδικά διακόσμησης, έχουμε σερφάρει πολλές ώρες στο διαδίκτυο και έχουμε επισκεφτεί το χρωματοπωλείο της γειτονιάς μας. Σε όλο αυτό το ψάξιμο έχουμε σίγουρα δει ότι υπάρχουν μερικοί κανόνες στο βάψιμο! Σήμερα θα δούμε ότι πολλοί από αυτούς τους απαράβατους κανόνες είναι απλοί μύθοι και αν θέλουμε να κάνουμε τον χώρο μας μοναδικό, οφείλουμε να τους ανατρέψουμε! 1) Το ταβάνι είναι πάντα λευκό! Το λευκό χρώμα αντανακλά την μεγαλύτερη ποσότητα φωτός, «τραβάει» το βλέμμα προς αυτό και κάνει την επιφάνεια που έχει βαφτεί λευκή να μοιάζει πιο μακριά από εμάς ( το δωμάτιο δηλαδή μοιάζει πιο ψηλοτάβανο). Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν επιλέξουμε μια άλλη παλ απόχρωση, ξεφεύγοντας από τα βαρετά λευκά ταβάνια!

Μπορούμε όμως και να αντιστρέψουμε τον κανόνα, βάφοντας το ταβάνι σε μια πιο σκούρα απόχρωση και με ανοιχτό χρώμα τους τοίχους, όταν θέλουμε να τραβήξουμε το βλέμμα προς αυτούς, για παράδειγμα, αν έχουμε αξιόλογους πίνακες, μια βιβλιοθήκη με μοναδικό περιεχόμενο! 2) Τα γύψινα πρέπει να είναι κι αυτά λευκά! Αυτό γίνεται γιατί το ταβάνι είναι λευκό, γιατί βολεύειτον ελαιοχρωματιστή και γιατί το λευκό είναι χρώμα«μπαλαντέρ». Αν όμως τα γύψινα του σπιτιού είναι όμορφα, βάφοντάς τα λευκά, τα εξαφανίζουμε.Αντίθετα η επιλογή ενός χρώματος για τα γύψινα πουνα «συνδέει» νοητά το χρώμα του ταβανιού με το χρώμα του τοίχου, θα τα αναδείξει και θα δημιουργήσει μια διακριτική ή πιο έντονη, ανάλογα με την επιλογή του χρώματος των γύψινων, διακόσμηση. Επιπλέον όταν τα γύψινα είναι βαμμένα με χρώμα διαφορετικό από του ταβανιού και του τοίχου, αυτό δημιουργεί ψευδαίσθηση του ύψους. 3)Τα σκούρα χρώματα μικραίνουν το χώρο! Δεν είναι τα σκούρα χρώματα που μικραίνουν το χώρο, είναι οι αντιθέσεις των αποχρώσεων που δημιουργούν αυτήν την αίσθηση! Δεν έχει νόημα λοιπόν αν βάψουμε έναν μεγάλο χώρο με ένα σκούρο χρώμα για να φένεται πιο μικρός. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε χρώματα με έντονη αντίθεση για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, δίνοντας παράλληλα στο χώρο στυλ και επιτρέποντάς μας στη συνέχεια να παίξουμε διακοσμητικά δημιουργώντας γωνιές διαφορετικού στυλ! 4) Υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματικοί συνδυασμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν! Όλα τα χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους αρκεί να υπάρχει λόγος. Αν το εμπριμέ του υφάσματος του καναπέ, για παράδειγμα,περιλαμβάνει δυο φαινομενικά αταίριαστα χρώματα, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο βάψιμο των τοίχων δημιουργώντας ένα καλόγουστο σύνολο. 5) Το χρώμα του τοίχου πρέπει να είναι ίδιο με το χρώμα των επίπλων! Αν θέλετε μια μονοχρωμία στο χώρο, αυτή είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι το ίδιο χρώμαείναι αδύνατον να επιτευχθεί, καθώς είναι διαφορετικό υλικό, το ύφασμα, το ξύλο και ο τοίχος και γι’ αυτό αλλιώς αποδίδεται η ίδια χρωματική απόχρωση σε διαφορετικά υλικά. Οι σύγχρονες διακοσμητικές τάσεις, ωστόσο, δεν προτείνουνμονόχρωμους χώρους αλλά συνδυασμό χρωμάτων που δημιουργούν ευχάριστες αντιθέσεις. 6) Το ροζ είναι για τα κορίτσια - το μπλε για τα αγόρια!

Το βάψιμο του παιδικού δωματίου μπορεί να γίνει με μια ατελείωτη γκάμα χρωμάτων που είναι φωτεινά, χαρούμενα και ενισχύουν την δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών! Είναι επίσης ο καταλληλότερος χώρος του σπιτιού για αν φιλοξενήσει μια μεγάλη τοιχογραφία με παιδικές παραστάσεις, μια σκηνή από το αγαπημένο παραμύθι, ένα φυσικό τοπίο κτλ. 7) Υπάρχουν χρώματα «ταμπού» στο βάψιμο! Το μαύρο, το σκούρο καφέ και το έντονο κόκκινοθεωρούνται απαγορευτικά για το βάψιμο των τοίχων.Αν όμως συνδυαστούν σωστά, μπορούν νααποτελέσουν μέρος μιας πολυχρωμίας ή μπορεί να βαφτεί με αυτά ένας μικρός σχετικάτοίχος, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό και εντυπωσιακό. Ένα κλασικόπαράδειγμα, είναι ο συνδυασμός κόκκινου, μαύρου και λευκού για την διακόσμηση σε μπάνια ή κουζίνες. 8) Μόνο 3 χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χώρο! Τα τρία χρώματα είναι ένας κανόνας που εφαρμόζεται απλά γιατί αυτός είναι ο μέσος όρος! Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός τα τρία χρώματα είναι πολλά.Αντίθετα αν έχουμε έναν μεγάλο χώρο ή έναν «πολυχώρο» (πχ, σαλόνι με κουζίνα μαζί, ένα λοφτ ήστούντιο) ο κανόνας αυτός μπορεί να καταργηθεί αφού θέλουμε διαφορετικό χρώμα για κάθε λειτουργία του χώρου. Θέλουμε χαλάρωση στο σαλόνι, θετικά αισθήματα και άνοιγμα της όρεξης στην τραπεζαρία, δημιουργικότητα στην κουζίνα και το γραφείο! Αυτό για να γίνει θα χρειαστεί να επιλέξουμε χρώματα που ευνοούν αυτά τα συναισθήματα και δενγίνεται να περιοριστούμε σε τρία μόνο χρώματα.

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου