18 κανόνες αποθήκευσης και μαγειρέματος των τροφίμων για να προστατευτείτε από τη τροφική δηλητηρίαση

Πριν από λίγες μέρες η βρετανική Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές...

σύμφωνα με τις οποίες τα πουλερικά δεν θα πρέπει να πλένονται πριν μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την κουζίνα των μικροβίων που περιέχει.

Ένα από αυτά είναι το καμπυλοβακτηρίδιο, που υπάρχει εκ φύσεως στα φτερά και το δέρμα της κότας και μπορεί να διασπαρθεί σε απόσταση έως και 1 μέτρο με τα σταγονίδια εάν πλύνουμε το πουλερικό πριν το μαγειρέψουμε.

Ωστόσο, πέρα από αυτό υπάρχουν και πολλά άλλα μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το E.coli, το καμπυλοβακτηρίδιο, η λιστέρια, τα βακτήρια της οικογένειας Bacillus, αλλά και ο εξαιρετικά επικίνδυνος χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που απειλούν την υγεία μας.

Δείτε τους βασικούς κανόνες αποθήκευσης και μαγειρέματος των τροφίμων για να προστατευθείτε:

Για σωστή συντήρηση στο ψυγείο

Η θερμοκρασία στη συντήρηση θα πρέπει να είναι 4-6 βαθμοί και στην κατάψυξη -18 βαθμοί Κελσίου Καθαρίζετε το ψυγείο 1-2 φορές τον μήνα, με ήπιο απολυμαντικό καθαριστικό και νερό Φυλάξτε άπλυτα τα φρούτα και τα λαχανικά στις ειδικές θήκες, τις οποίες θα πλένετε κάθε εβδομάδα με σαπούνι και νερό Μην τοποθετείτε τρόφιμα στην πόρτα, καθώς έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας Βάζετε τα ωμά κρέατα στο χαμηλότερο ράφι, μέσα σε ταψί ή τάπερ, για να μην στάξουν οι χυμοί τους πάνω στα άλλα τρόφιμα Αν στάξει οτιδήποτε, καθαρίστε το αμέσως Βάζετε αμέσως στο ψυγείο τα ψώνια Μην αφήνετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ανοιχτή την πόρτα Μη βάζετε το φαγητό καυτό στο ψυγείο Αν το γεμίσετε ασφυκτικά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία

Για ασφάλεια στο μαγείρεμα

Χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη για τα ωμά ζωικά προϊόντα, για τα φυτικά και για τα μαγειρεμένα φαγητά Μην πλένετε τα ωμά ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο Πριν φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά, ξεπλύνετέ τα με άφθονο νερό Βάζετε στο πλυντήριο πιάτων όσα σκεύη χρησιμοποιήσατε κατά την προετοιμασία του κρέατος και καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες με πολύ ζεστό νερό και ισχυρό απολυμαντικό, όπως το χλώριο Μαγειρεύετε πολύ καλά το φαγητό. Κρέατα, πουλερικά και ψάρια δεν πρέπει να έχουν ίχνος αίματος ή χυμών Απολυμαίνετε συχνά τα σφουγγαράκια της κουζίνας και να τα αλλάζετε συχνά Τοποθετείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους. endiaferonta.com

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου