Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες;

Πολλοί ενήλικοι δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ότι πρέπει να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ασθενειών για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια.

Σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών συνθηκών (π.χ. επιδημία, πανδημία) οι συστάσεις αλλάζουν. Εμβολιασμός κατά της γρίπης: Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών συνιστάται να γίνεται στις εξής ομάδες: Όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας

Τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά . Για τα άτομα ηλικίας 19-50 ετών συστήνονται 1-2 δόσεις PPSV όταν ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες: Χρόνιοι καπνιστές

Χρόνια καρδιακή νόσος

Χρόνια πνευμονοπάθεια

Σακχαρώδης διαβήτης

Χρόνια νεφρική νόσος

Μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα

Ανοσοκαταστολή (λόγω ασθένειας, λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή ανοσοκατασταλτικής θεραπείας) Εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα: Μία δόση εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα συστήνεται για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω ανεξάρτητα αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Εμβολιασμός κατά του αιμοφίλου, τύπου b (Hib): Συστήνεται να χορηγηθεί 1 δόση του εμβολίου σε άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή σπληνεκτομή και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα που δεν είχαν ποτέ εμβολιασθεί με το εμβόλιο.

Εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη: Συστήνεται σε όλους τους ανεμβολίαστους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εμβολιάζονται πλήρως με 3 δόσεις. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται με μία αναμνηστική δόση ανά 10ετία.

Εμβολιασμός κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR): Γενικά, οι ενήλικες που γεννήθηκαν πριν το 1957 θεωρούνται ότι έχουν ανοσία για ιλαρά και παρωτίτιδα. Οι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1957 πρέπει να έχουν πιστοποίηση εμβολιασμού με 1 ή 2 δόσεις MMR, εκτός και αν έχουν νοσήσει (με εργαστηριακή επιβεβαίωση ανοσίας) και από τα 3 νοσήματα.

Εμβολιασμός κατά της ανεμευλογιάς: Όλοι οι ενήλικες χωρίς ένδειξη ανοσίας στην ανεμευλογιά (προηγηθείσα νόσηση ή εμβολιασμός) πρέπει να εμβολιάζονται με 2 δόσεις μονοδύναμου εμβολίου ανεμευλογιάς.

Εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου: Συστήνεται εμβολιασμός με 1 δόση του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου στα εξής άτομα:

Με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα Με ανεπάρκεια του συμπληρώματος ή ανεπάρκεια της lgG2

Με HIV λοίμωξη Ανεμβολίαστοι πρωτοετείς φοιτητές, που μένουν σε φοιτητικές εστίες.

Μικροβιολόγοι που εκτίθενται σε καλλιέργειες. Στρατιώτες και πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (Ζώνη

μηνιγγίτιδας, υπο-Σαχάριος Αφρική) κατά την ξηρά περίοδο (Δεκέμβριος-Ιούνιος) και

ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλης διάρκειας επαφή με τους κατοίκους της περιοχής.

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου