Προστατέψτε το σπίτι σας μ' ένα σύστημα συναγερμού!

Στην σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης... που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας, γίνεται όλο και εντονότερο το αίσθημα της ανασφάλειας για την διαφύλαξη της υλικής περουσίας μας αλλά και για την σωματική ακεραιότητα της οικογενείας μας... Καθένας μας πρέπει να κάνει ότι μπορεί, για να προστατέψει την κατοικία του, το γραφείο του, την περιουσία του γενικότερα, από κακόβουλες ενέργειες, βανδαλισμούς και κλοπές.

Οι επίδοξοι κλέφτες και ληστές έχουν φτάσει στο σημείο να διεισδύουν στα σπίτια και τα καταστήματα ακόμα και πρωινές ώρες, με μοναδικό σκοπό το εύκολο κέρδος. Στατιστικά, με τον ρυθμό που αυξάνεται η εγκληματικότητα, κάποια στιγμή ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΚΤΥΠΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ χώρο. Τότε, σίγουρα την αμέσως επόμενη ημέρα, θα τοποθετήσεις ένα σύστημα συναγερμού! Προτιμότερη δεν είναι η πρόβλεψη; Γι' αυτό, πρέπει να γίνεται διεξοδική μελέτη του υπό προστασία χώρου και να συντάσεται αναλυτικό "Σχέδιο Ασφαλείας".

Σύμφωνα με αυτό, επιλέγονται τα κατάλληλα συστήματα και υλικά που απαρτίζουν την εγκατάσταση του συναγερμού, πραγματοποιείται η καλωδίωση, τοποθετούνται οι αισθητήρες και γίνεται ο προγραμματισμός του μικροϋπολογιστή της Κεντρικής Μονάδας Ελέγχου. Είναι πολύ σημαντικό, το κάθε ελεγχόμενο άνοιγμα ή χώρος, να έχει την δική του "ζώνη" για πιο αποτελεσματικό έλεγχο σε περίπτωση σήματος παραβίασης και σε αντιμετώπιση οποιοδήποτε τεχνικού προβλήματος.

Η "ζώνη" είναι μία ομάδα από αισθητήρες. Αν ένας από αυτούς διεγερθεί, η Κεντρική Μονάδα Ελέγχου αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη ζώνη έχει δώσει συναγερμό! Η ζώνη μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς αισθητήρες (π.χ. όλες οι πόρτες και τα παράθυρα μπορούν να τοποθετηθούν σε μία ζώνη και να χαρακτηριστούν ως ζώνη περιμέτρου κατοικίας) ή μπορεί να περιλαμβάνει έναν μόνο αισθητήρα (π.χ. ζώνη «μπαλκονόπορτα σαλονιού», ζώνη «πόρτα γκαράζ» κλπ. Στην δεύτερη περίπτωση η διακριτική ικανότητα του συστήματος συναγερμού είναι μεγαλύτερη και το σύστημα μπορεί να μας ενημερώνει αναλυτικά για οτιδήποτε παραβιάζεται στον χώρο...

Στην περίπτωση των ενσύρματων συναγερμών οι ζώνες είναι καλωδιακές. Όσες ανεξάρτητες ζώνες θέλουμε να υποστηρίζει η εγκατάσταση, τόσες ανεξάρτητες καλωδιακές γραμμές θα πρέπει να ξεκινάνε από τον κεντρικό Πίνακα του συναγερμού και να διατρέχουν τον προστατευόμενο χώρο. Η αύξηση του αριθμού των ζωνών στον ενσύρματο συναγερμό συνοδεύεται με ταυτόχρονη αύξηση της καλωδίωσης και επομένως του κόστους εγκατάστασης.

Οι ασύρματοι συναγερμοί έχουν συνήθως περισσότερες ζώνες από τους ενσύρματους και επομένως μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα... Αναλυτικά, οι Ζώνες μπορούν να είναι: Aμεσης ειδοποίησης. Αυτή η ζώνη έχει το χαρακτηριστικό ότι όταν κάποια από τις περιφερειακές συσκευές η οποία ανήκει σε αυτή τη ζώνη ενεργοποιηθεί τότε ενεργοποιείτε άμεσα η σειρήνα-ες και η κεντρική μονάδα δίνει την εντολή να επικοινωνήσει με το Κέντρο Λήψης Σημάτων ή/και να τηλεφωνήσει στους προκαθορισμένους αριθμούς... Καθυστέρησης. Αυτή η ζώνη έχει το χαρακτηριστικό ότι όταν κάποια από τις περιφερειακές συσκευές η οποία ανήκει σε αυτήν την ζώνη ενεργοποιηθεί, τότε ενεργοποιείτε η σειρήνα-ες και η κεντρική μονάδα δίνει την εντολή να να επικοινωνήσει με το Κέντρο Λήψης Σημάτων ή/και να τηλεφωνήσει στους προκαθορισμένους αριθμούς... μετά από κάποια προγραμματισμένη καθυστέρηση, π.χ. 30-60 δευτερολέπτων.

Συνήθως σε αυτή τη ζώνη βάζουμε την μαγνητική επαφή της κύριας εισόδου, έτσι ώστε να μας δοθεί ο χρόνος ν' αφοπλίσουμε το συναγερμό από το πληκτρολόγιο. Εσωτερικού χώρου. Αυτή η ζώνη έχει το χαρακτηριστικό ότι όταν έχουμε θέσει τον συναγερμό στην λειτουργία « HOME» και κάποιος από τους αισθητήρες ο οποίος ανήκει σε αυτή τη ζώνη ενεργοποιηθεί, τότε δεν ενεργοποιείτε η σειρήνα-ες και η κεντρική μονάδα να επικοινωνήσει με το Κέντρο Λήψης Σημάτων ή/και να τηλεφωνήσει στους προκαθορισμένους αριθμούς...

Σ’ αυτή τη ζώνη βάζουμε τους αισθητήρες των εσωτερικών χώρων, με αυτό τον τρόπο τους απομονώνουμε και έτσι μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα στο εσωτερικό του προστατευόμενου χώρου... Εξωτερικού χώρου ή Περιμέτρου.

Σ’ αυτή τη ζώνη βάζουμε τους αισθητήρες των εξωτερικών χώρων ή/και των κουφωμάτων. 24ωρης Λειτουργίας. Με αυτή την ζώνη προστατεύουμε από σαμποτάζ (κόψιμο, βραχυκύκλωμα) την καλωδίωση της εγκατάστασης, αλλά και τις διάφορες επιμέρους συσκευές (π.χ. απόπειρα παραβίασης της εξωτερικής σειρήνας, τύφλωσης των ανιχνευτών) κλπ Εκτακτης ανάγκης. Αυτή η ζώνη έχει το χαρακτηριστικό ότι, όταν κάποιο μπουτόν ή τηλεχειριστήριο πανικού ενεργοποιηθεί, τότε ενεργοποιείτε άμεσα η σειρήνα-ες και η κεντρική μονάδα δίνει την εντολή να επικοινωνήσει με το Κέντρο Λήψης Σημάτων ή/και να τηλεφωνήσει στους προκαθορισμένους αριθμούς... ασχέτως αν το σύστημα συναγερμού είναι οπλισμένο ή όχι!

Σ’ αυτή τη ζώνη μπορούμε να συνδέσουμε και τους ανιχνευτές καπνού, διαρροής αερίου ή νερού. Ενα ολοκληρωμένο Σύστημα Συναγερμού, μπορεί να είναι ενσύρματο, ασύρματο ή υβριδικό (να υποστηρίζει δηλαδή τόσο ενσύρματους όσο και ασύρματες περιφερειακές συσκευές) και αποτελείται από: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ

Είναι η βασική μονάδα, που συντονίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες ενός συστήματος συναγερμού! Λαμβάνει τα σήματα από τους διάφορους αισθητήρες, καταγράφει όλα τα συμβάντα και ενεργοποιεί τις εξόδους, ανάλογα με τον προγραμματισμό του. Βασικά χαρακτηριστικά του πίνακα, είναι ο αριθμός των διαφορετικών περιοχών που μπορεί να οπλίζει και να αφοπλίζει με διαφορετικούς κωδικούς (partitioning), καθώς και ο αριθμός ζωνών που υποστηρίζει. Σε μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα οπλισμού (όλων ή μερικών, κατ' επιλογήν) των περιμετρικών ανοιγμάτων (πόρτες-παράθυρα) με αφοπλισμένους (όλους ή κάποιους) από τους αισθητήρες ανίχνευσης (ραντάρ). Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αν βρίσκεστε στο εσωτερικό του προστατευόμενου χώρου, μπορεί το σύστημα συναγερμού να λειτουργεί!

Επιπλέον, ο κεντρικός πίνακας μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει μέσω ρελέ και ηλεκτρικές συσκευές κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. ν' ανάβει φώτα της κατοικίας σε περίπτωση συναγερμού ή να δέχεται εντολές από το κινητό σας τηλέφωνο! Τα πλέον εξελιγμένα συστήματα, έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν άμεσα με αναλυτικά μηνύματα SMS τον ιδιοκτήτη τους για κάθε έναν από τους αισθητήρες που ενεργοποιείται καθώς και άλλα συμβάντα όπως διακοπή ή αποκατάσταση ρεύματος, ανίχνευση καπνού ή διαρροής νερού! Ο πίνακας συναγερμού απαρτίζεται από: Εξωτερικό (κατά προτίμηση μεταλλικό) κουτί Μετασχηματιστή για την τροφοδοσία του συστήματος Μπαταρία για την τροφοδοσία του συστήματος σε περίπτωση πτώσης ρεύματος Kωδικοποιητή, ο οποίος συνδέεται με την τηλεφωνική γραμμή και αναλαμβάνει να στείλει σήμα σε κέντρο λήψης σημάτων σε κάθε περίπτωση

ή Αυτόματο Τηλεφωνητή (μέσω Σταθερής Τηλεφωνίας ή Ασύρματης Κινητής GSM), για την φωνητική ειδοποίηση του χρήστη, της Αστυνομίας κλπ. Πληκτρολόγιο ή keyswitch (διακόπτης κλειδιού) ή τηλεχειριστήριο.

Kάθε σύστημα συναγερμού συνοδεύεται τουλάχιστον από ένα πληκτρολόγιο. Από το πληκτρολόγιο προγραμματίζεται ο συναγερμός, παρακολουθείται η κατάστασή του, και οπλίζεται / αφοπλίζεται το σύστημα.

Συνήθως οι βασικότερες θέσεις τοποθέτησης πληκτρολογίων είναι κοντά στις κύριες εισόδους, στο γκαράζ και στα υπνοδωμάτια. Ο προγραμματισμός του Πίνακα ελέγχου είναι βασική αρμοδιότητα του εγκαταστάτη. Ομως, σε μία εγκατάσταση ακόμα και αν κάποιος γνωρίζει (ή μάθει...) του κωδικούς προγραμματισμού, δεν μπορεί να παραβιάσει ένα οπλισμένο σύστημα το οποίο έχει κλειδώσει με τους κωδικούς του χρήστη, που επιλέγει μόνον ο ίδιος! Βασικές λειτουργίες Πίνακα συναγερμού:

Armed (ενδεικτικό οπλισμού), Bypass (ενδεικτικό απομόνωσης ζωνών), Cancel (ενδεικτικό ακύρωσης), Chime (ενδεικτικό αναγγελίας), Exit (ενδεικτικό χρόνου εξόδου), Fire (ενδεικτικό πυρανίχνευσης), Instant (ενδεικτικό άμεσου συναγερμού), Power (ενδεικτικό τροφοδοσίας), Ready (ενδεικτικό ετοιμότητας οπλισμού), Service (ενδεικτικό σέρβις), Stay (ενδεικτικό παραμονής στο χώρο). Δυνατότητες Προγραμματισμού:

1. οπλίζουμε το σύστημα συναγερμού και φεύγουμε από το χώρο.

2. οπλίζουμε το σύστημα συναγερμού και παραμένουμε στο χώρο.

3. λειτουργία γρήγορου οπλισμού (exit).

4. αλλάζουμε την κατάσταση οπλισμού, ενώ το σύστημα είναι οπλισμένο.

5. απομονώνουμε ή επαναφέρουμε ζώνες του συστήματος.

6. ενεργοποίηση ή ακύρωση της αναγγελίας ζωνών (chime).

7. αλλαγή των κωδικών των χρηστών και του καθορισμού των επιπέδων πρόσβασής τους. ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ & ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ

Σε κάθε σύστημα συναγερμού, οι αισθητήρες ή ανιχνευτές είναι οι συσκευές που εντοπίζουν πρώτες το "πρόβλημα" (παραβίαση, διάρρηξη κλπ) και στέλνουν το ανάλογο σήμα στον Κεντρικό Πίνακα Ελέγχου, που με την σειρά του κι ανάλογα τον εκάστοτε προγραμματισμό του, αποφασίζει για τις αντίστοιχες ενέργειες (σήμα συναγερμού, on/off κλπ). Σ' ένα σύστημα συναγερμού, μπορούμε να τοποθετήσουμε: Ανιχνευτές (Radar), παρουσίας (IR) - κίνησης (MW), σε διάφορα μοντέλα ανάλογα με την εμβέλειά τους και με την γωνία ανίχνευσης.

Οι ανιχνευτές καλύπτουν αποτελεσματικά το χώρο που μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου και λειτουργούν ακόμα και όταν τα υπόλοιπα αποτρεπτικά (μαγνητικές παγίδες επαφής ή/και κρούσης) έχουν αποτύχει!

Επιπλέον, αν έχουμε κάποιο κατοικίδιο ζώο που παραμένει στο σπίτι, ενώ εμείς απουσιάζουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε ειδικούς ανιχνευτές που δεν επηρεάζονται από τα κατοικίδια! Μαγνητικές επαφές (που τοποθετούνται περιμετρικά, π.χ. σε πόρτες, παράθυρα και φυτίλια εσωτερικά κουφωμάτων). Οι μαγνητικές επαφές αποτελούνται από δύο τμήματα. Τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε όταν το παράθυρο ή η πόρτα είναι κλειστά, τα δύο τμήματα να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Το άνοιγμα του παραθύρου ή της πόρτας διαχωρίζει τα δυο τμήματα και προκαλεί σήμα συναγερμού. Υπάρχουν μαγνητικές επαφές για διαφορετικά είδη θυρών και παραθύρων. Μια βασική διάκριση τους έχει να κάνει με το εάν είναι ορατές στο παράθυρο ή την πόρτα μετά την τοποθέτησή τους, ή όχι. Οι μη ορατές επαφές έχουν μεγαλύτερο κόστος κ απαιτούν δυσκολότερη τοποθέτηση, ωστόσο το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο. Για τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, σε νεοκατασκευαζόμενους ή υπό ανακαίνιση χώρους, προτείνεται η τοποθέτησή τους πριν από το τελευταίο βάψιμο και εφόσον φυσικά έχει προηγηθεί η κατάλληλη ηλεκτρολογική εγκατάσταση των καλωδίων (επώνυμου κατασκευαστή και κατά προτίμηση τετραπολικού, για την εγκατάσταση τερματικών αντιστάσεων προστασίας και με "μπλεντάζ" για την καλύτερη θωράκιση κ την αποφυγή παρεμβολών)! Ανιχνευτές θραύσης ύαλων, κραδασμικά, ή ρυθμιζόμενα, με ντεσιμπελόμετρο ήχου.

Τοποθετούνται σε χώρους κοντά στα παράθυρα και σε ορισμένες περιπτώσεις επάνω στα παράθυρα. Οι απλοί ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων συχνά δίνουν εσφαλμένους συναγερμούς διότι επηρεάζονται από της κραδασμούς των γυάλινων επιφανειών, π.χ. από τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Οι καλύτεροι ανιχνευτές λειτουργούν συνδυάζοντας στο εσωτερικό τους δύο αισθητήρες: ο ένας ανιχνεύει τη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης στην περίπτωση κραδασμού ή ανοίγματος του τζαμιού και ο δεύτερος αναλύει τον ήχο κατά την θραύση του κρυστάλλου προκειμένου να επιβεβαιώσει τον πρώτο αισθητήρα! Ανιχνευτές Χρηματοκιβωτίων (διάρρηξης - κοπής με οξυγόνο) Ανιχνευτές πυρασφάλειας, καπνού - φωτιάς Μπουτόν (τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στον προστατευόμενο χώρο) ή ασύρματα τηλεχειρηστήρια Πανικού: Eιδοποίησης, ακουστικού ή σιωπηλού συναγερμού, που σηματοδοτούν συναγερμό ανεξάρτητα αν το σύστημα είναι οπλισμένο ή όχι! Φωτιστικά ασφαλείας, αυτόματης ενεργοποίησης (με Radar και ανιχνευτή φωτός) Ανιχνευτή θερμοκρασίας (ψύξης - θέρμανσης) Ανιχνευτή υγρών (πλημμύρας) Φωτοφράχτες (φωτοκύτταρα) δέσμες-ακτίνες εξωτερικού χώρου ΣΕΙΡΗΝΕΣ Εσωτερικές ή εξωτερικές σειρήνες (αυτοτροφοδοτούμενες -με επαναφορτιζόμενη μπαταρία- και αυτοπροστατευόμενες από σαμποτάζ, δηλ. απο κάψιμο ή βραχυκύκλωμα των καλωδίων και απά απόπειρα παραβιάσεως), με ή χωρίς φλάς σηματοδοσίας.

Η σειρήνα πρέπει να τοποθετείται σε σημείο δυσπρόσιτο αλλά εμφανές, ενώ καλό είναι να υπάρχει και μία δεύτερη σειρήνα, που θα είναι κρυφή, και θα τρομάξει τον δράστη, οποίος θα θεωρεί ότι έχει αχρηστεύσει την μοναδική σειρήνα… Ένας συναγερμός "επώνυμου" κατασκευαστή και εγκατεστημένος σωστά, είναι αλήθεια ότι στοιχίζει αρκετά. Σίγουρα όμως πολύ λιγότερο απ' όσο η ζωή μας... Γι' αυτό πλέον, στις μέρες μας, η τοποθέτησή του, ακόμα και εκ των υστέρων, είναι επιβεβλημένη! Κι ακόμα περισσότερο είναι η χρήση του... έστω κι αν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι μας!

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου