Γιατί ο αφρός των χρωματιστών σαπουνιών είναι πάντα άσπρος;

Βλέπουμε σαπούνια με πολύ όμορφα χρώματα, πράσινα, κίτρινα, μπλε, κλπ, αλλά όλα αυτά, έχουν άσπρο αφρό! Κουφό... Ξεκινώντας, να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό το οποίο πολύ από εμάς δεν ξέραμε: καμία ουσία - κανένα αντικείμενο δεν έχει χρώμα!

Και τότε πως βλέπουμε χρωματιστά διάφορα πράγματα;!

Πολύ απλά...

Είναι ένα τρικ με το φως, την απορροφητικότητα φωτός του αντικειμένου και τα μάτια μας!

Βλέπουμε κάτι να έχει χρώμα, μόνο όταν άσπρο φως (που αποτελείται από ένα σύνολο πολλών χρωμάτων) πέσει επάνω σε ένα αντικείμενο, απορροφηθεί μεγάλο μέρος από το σύνολο των χρωμάτων του, και ανακληθεί μόνο ένα χρώμα από το σύνολο των χρωμάτων που αποτελείται.

Πιο απλά, ας φέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε:

βλέπουμε ένα αντικείμενο πράσινο, γιατί όταν πέφτει το άσπρο φως(που αποτελείται από ένα σύνολο χρωμάτων: μπλε, πράσινο, κόκκινο, κλπ) πάνω του, το αντικείμενο απορροφά όλα τα χρώματα εκτός του πρασίνου(έχει δηλαδή αυτή την ιδιότητα), το οποίο το ανακλάει!

Έτσι, στα μάτια μας το αντικείμενο αυτό φαίνεται πράσινο!

Τώρα, το σαπούνι είναι ένα στέρεο αντικείμενο.

Όμως ο αφρός του σαπουνιού, είναι ένα σύνολο από φούσκες, με μία πολύ λεπτή στρώση σαπουνιού και αρκετό αέρα.

Επειδή η στρώση του σαπουνιού που συνθέτει τις φούσκες, είναι τρομερά λεπτή, είναι ημιδιάφανη.

Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα το φως που θα πέσει επάνω στον αφρό του σαπουνιού (δηλαδή επάνω σε πολλές μικρές φούσκες) να επιτρέπει μία ποσότητα φωτός να τον διαπεράσει και να ανακλά, ελάχιστη ποσότητα του συνολικού φωτός.

Επειδή όμως, όπως προαναφέραμε είναι πλέον ημιδιάφανος, θα απορροφήσει το σύνολο των χρωμάτων, χωρίς να βγει ένα συγκεκριμένο χρώμα!

Χάνει δηλαδή το σαπούνι την ιδιότητα που όταν ήταν στέρεο, να ανακλάσει μόνο ένα χρώμα ΠΛΗΡΩΣ και να απορροφήσει τα άλλα χρώματα ΠΛΗΡΩΣ, εξαιτίας του ότι έγινε ημιδιάφανο και απλά ανακλά μικρό μέρος του συνολικού φωτός, χωρίς διαχωρισμό.

Έτσι, στην περίπτωση που έχουμε απορρόφηση και ανάκλαση μέρους του άσπρου φωτός, χωρίς να ανακλαστεί ένα συγκεκριμένο χρώμα του, τότε βλέπουμε το αντικείμενο άσπρο!

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου