Πιο οδυνηρός ο τοκετός όταν είναι μέσα στην αίθουσα ο σύζυγος!

Πολλές γυναίκες φοβούνται ακόμη και στην ιδέα να γεννήσουν χωρίς να έχουν στο πλευρό τους το σύζυγό τους. Ίσως όμως η διαδικασία του τοκετού να ήταν πιο… ανώδυνη γι’ αυτές αν γεννούσαν χωρίς την παρουσία του συντρόφου τους στην ίδια αίθουσα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν ότι η παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου στην αίθουσα τοκετού μπορεί στην πραγματικότητα να εντείνει τον πόνο που νιώθει μια ετοιμόγεννη γυναίκα. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, δε βρήκαν ούτε μία γυναίκα –από όσες συμμετείχαν στην έρευνά τους- της οποίας οι πόνοι να μειώθηκαν από την παρουσία του συζύγου/συντρόφου στην αίθουσα τοκετού. Η ομάδα των ερευνητών από το University College London σε συνεργασία με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο University of Hertfordshire πειραματίστηκε με 39 γυναίκες, παρακολουθώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους όταν ο σύντροφός τους στεκόταν ακριβώς δίπλα τους και στη συνέχεια επανέλαβαν το πείραμα με τον άντρα να βρίσκεται σε ένα διπλανό δωμάτιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο πόνος που βίωναν οι γυναίκες –ο οποίος προκλήθηκε από παλμό λείζερ στο δάχτυλό τους- δε μειώθηκε με την παρουσία του συντρόφου στο πλευρό τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αίσθηση του πόνου αυξήθηκε.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι οι συμβουλές των γιατρών στις μέλλουσες μαμάδες θα πρέπει να αλλάξουν. «Αυτή η μελέτη δείχνει, ότι η υποστήριξη που προσφέρει ο σύντροφος σε μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γεννήσει πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις κάθε γυναίκας ξεχωριστά» σχολίασε η Dr Κατερίνα Φωτοπούλου, γράφει το δημοσίευμα. «Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι οι γυναίκες προτιμούν να έχουν στο πλάι τους το σύντροφό τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και πως με αυτόν τον τρόπο, μετά τη γέννα κάνουν μικρότερη χρήση παυσίπονων. Τα διαφορετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτό το ελεγχόμενο πείραμα, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι μερικά από τα προηγούμενα αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητο να σχετίζονται με την αίσθηση του σωματικού πόνου, αλλά με τις ευρύτερες ανάγκες που σχετίζονται με τον τοκετό» πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Charlotte Krahe από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου ανέφερε από την πλευρά της, πως η φύση της σχέσης ενός ζευγαριού επηρεάζει τα επίπεδα πόνου που μπορεί να βιώνει μια γυναίκα. Όσοι πάσχισαν να δημιουργήσουν μια στενή σχέση είναι πιο πιθανό να νιώσουν πόνο με την παρουσία του συντρόφου τους δίπλα τους, εξήγησε η ίδια.

Via


Anna Aslan
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου